Historien

Sostrup slot blev bygget af en kvinde, der hed Sophie Bille. Hendes mand, Jacob Seefeldt, begyndte byggeriet i 1599, men døde samme år, efter at have deltaget i sin datters bryllup, som kong Christian 4. lagde hus til. Den oprindelige plan var at bygge en firfløjet borg, men Sophie Bille besluttede at stoppe byggeriet med et trefløjet slot i 1606.

Sostrup er en vandborg, bygget på en menneskeskabt ø af kampesten og hundredvis af egetræspæle. Pælene skal bevare fugten, så de ikke bliver porøse. Derfor er det vigtigt, at voldgraven aldrig tørrer ud.

Et gammelt sagn fortæller, at Sostrup Slot vil styrte i voldgraven en julenat. Det skulle den tidligere ejer af Sostrup, Jørgen Scheel - også kendt under navnet Den vilde greve - ikke nyde noget af, og derfor byggede han et hus i den nærliggende by Gjerrild, som han kunne overnatte i netop julenat. Huset kaldes Kokkehuset, og det ligger der endnu.

Mange adelsfamilier har tidligere ejet Sostrup. Den magtfulde Scheel-familie ejede fra 1612 Sostrup i 211 år. Dengang hed Sostrup Grevskabet Skeel efter den oprindelige måde at stave familiens navn på.

Det sidste medlem af Scheel-familien, der ejede slottet, var Jørgen Scheel, Den vilde greve. Han rejste rundt i Europa på flere studieture i løbet af en 15 år lang periode, hvor han bragte kulturelle strømninger med hjem til Sostrup: Kunstværker, 11.600 bøger, møbler og håndmalede tapeter. 

Grevskabet Scheel blev ophævet i 1807. Jørgen Scheel blev umyndiggjort af kongen i 1815, og efter et eklatant overforbrug blev besiddelserne sat på auktion og familiens ejerskab af Sostrup sluttede i 1823 med tvangsauktion og Danmarks historiens daværende største fallit. Staten overtog det tidligere grevskab.

Ernst von Benzon overtog slottet i 1840. Det var i familiens eje i over 100 år, hvor det blev kaldt stamhuset Benzon. Ernst von Benzon var en anden eventyrlysten sjæl, en målrettet jæger og samler, der elskede at sejle til jagtmarker i Afrika og Sydamerika i sin skonnert. I dag hænger flere af hans trofæer fortsat på slottet.

Herskabernes tid som ejere af Sostrup sluttede i 1943, da Sostrup blev solgt til et aktieselskab. Efter 2. verdenskrig overtog den danske stat godset, som igen havde fået dets gamle navn Sostrup tilbage.
Herefter blev slottet brugt som flygtningelejr for østeuropæiske flygtninge, og en innovativ kostskole med fokus på teater og den frie opdragelse testede også de gamle mure i nogle år.

En gruppe cistercienser nonner overtog Sostrup i 1960. Kirke og kloster blev først etableret på slottet, og efter en stor renovering af Kampestenslængen flyttedes kirken dertil. I 1992 blev det formidable Maria Hjerte Kloster og Maria Hjerte Kirke bygget under ledelse af abbedisse Theresa Brenninkmeijer. Abbedissen og 22 nonner forlod i sommeren 2013 klosteret og Danmark.

Dansk-amerikaneren Kirsten Bundgaard Swift overtog det historiske sted i juni 2014.

”Danmark var ikke på min radar, da jeg besøgte Sostrup med nogle familiemedlemmer en dyster dag i januar 2014. Søster Christiane havde spredt fe støv (tror jeg), og da hun viste os rundt vidste jeg, at dette sted var mit sidste projekt, min skæbne måske. Jeg havde den øjeblikkelige vision af et holistisk center for refleksion og kunst, healing og skabelse. 

Min mission er at istandsætte og udvikle Sostrup til dets ultimative potentiale”.

Jeg byder Jer velkommen til Sostrup Slot og Maria Hjerte Kloster

- Kisten Bundgaard Swift -

undefined

Sophie Bille th. 

undefined

Sostrups Vilde Greve - Jørgen Scheel 

undefined

Ernst Von Benzon 

undefinedundefined

Nuværende ejer - Kirsten B. Swift

undefined

Ved at benytte denne hjemmesiden, accepterer du, at vi bruger cookies. Læs mere

Luk